dissabte, 29 de març del 2014

MASIES, PISCINA DE SANT PAU I RAMPA A ORDAL

Algunes informacions de temes que han passat pel Ple i d'altres que no ho han fet però que pensem que val la pena compartir. 

1. Aprovació del Catàleg de Masies. (PLE 10/03/14) Aquesta setmana surt publicat un anunci als diaris conforme s'ha aprovat el catàleg de masies i que estarà en exposició al públic durant 2 mesos. És un document que forma part del Pla General i que afecta a edificis aïllats i petits enclavaments. En defineix les característiques actuals i en regula els usos d'un total de més de 80 edificis. A més d'una feina important, val la pena que en tinguem coneixement i no passar-ho per alt durant aquest període d'exposició. Vam demanar que els documents estiguessin disponibles a la pàgina web de l'Ajuntament (de moment no hi són)

2. Piscina de Sant Pau (PLE 24/03/14) S'aprova tirar endavant una modificació de pressupost per reduir el vas i canviar el sistema elèctric i de depuració de la piscina de Sant Pau. Import de 75.000 euros provinent del romanent . S'ha sol·licitat una subvenció de 17.000 euros per cobrir part de la despesa. La raó és que la piscina necessitava una inversió d'adequació del sistema elèctric i de depuració de 20.000 euros per poder funcionar aquest any ja que l'estat era del tot precari. Però es va considerar que abans de gastar aquests diners d'una instal·lació que queda sota la piscina i en cas de reformes s'hauria de refer, valia la pena fer un vas nou amb menys profunditat (i menys volum) ja que actualment té moltes filtracions i problemes amb el manteniement per les moltes capes de pintura. Les opcions eren fer les obres de millora o tancar la piscina. Les obres realment són una millora que servirà per anys i estalviarà en manteniment i vam votar a favor. Vam sol·licitar informes més detallats sobre les obres i les millores.

3. Rampa a Ordal.  A Ordal estan fent unes obres de millora de l'entrada del nucli realitzades pel Consell Comarcal subvencionades en un 50%. Entre l'aparcament de Cal Pelegrí i el c/ del Sol, en una cessió avançada del POUM, s'havia de construir un mur d'escullera. A proposta de l'arquitecte municipal es van fer unes modificacions per poder fer una escala. Veient la situació, després d'haver parlat de les dificultats en l'accessibilitat per anar des des de la part de dalt del poble cap a la zona on hi ha l'escola i piscina i a partir de les suggerències que van fer alguns veïns del poble al Pep, vam insistir en el darrer ple a l'alcalde i al conjunt de regidors per mirar la possibilitat de fer una rampa en aquest punt ara que les obres tot just han iniciat. Es va acordar que es faria una proposta i que ens direien alguna cosa. El dijous 27 ens van dir que s'havia fet una proposta però que fer la rampa implica un sobrecost de 6.000 euros, que poden incrementar perquè caldrà posar una barana i enllumenat. Aquest dissabte ho hem anat a veure sobre el terreny un cop se'ns ha confirmat que es tirarà endavant.

Tant en el cas de la piscina com en el cas de la rampa, són projectes que no estaven previstos o que s'han modificat substancialment i això implica un sobrecost. El millor seria poder actuar amb més previsió però tant en un cas com en l'altre s'ha valorat que són millores que calia afrontar i no actuar volia dir que potser ja no es podrien dur a terme. En el cas de la rampa, les aportacions dels veïns i els debats sobre accessibilitat, fruit de la nova ubicació de l'escola d'Ordal han estat útils per tenir les coses més clares.



dimarts, 4 de març del 2014

L'APS-CUP presentem una proposta per obrir la participació ciutadana al proper Ple


MOCIÓ QUE PRESENTA L’APS-CUP PER LA CELEBRACIÓ D’ASSEMBLEES MUNICIPALS OBERTES A SUBIRATS

Subirats 10 de març de 2014

Arrel d’una moció presentada per la CUP de Vilanova el maig del 2013, l’Ajuntament d’aquesta localitat va convocar una primera Assemblea Municipal Oberta aquell mateix any i ara n’ha convocat una segona.  Des de l’Alternativa per Subirats-CUP des del primer moment hem anat seguint aquesta iniciativa per informar-nos i també vam assistir a la primera assembla que es va celebrar com a observadors, ja que pensem que pot ser útil per afavorir el debat i la participació a Subirats.
Les AMO són un espai de debat i decisió sobre projectes i propostes que presenten els mateixos veïns i entitats del municipi. Durant un període definit, veïns i entitats del municipi poden presentar propostes que després d’un procés on es valora la seva viabilitat es porten a debat en una assemblea oberta on es convoquen tots els veïns del municipi. Allà es presenta la proposta, es porta a debat i es vota. D’aquelles que obtinguin una majoria serà el Ple del municipi l’òrgan que en decidirà l’aprovació definitiva.
El municipi de Subirats des de fa anys s’ha portat a terme processos de participació i tots els grups del consistori, en diferent grau,  vam adquirir el compromís de seguir apostant per la participació ciutadana.

Per tant des de l’Alternativa per Subirats-CUP proposem al Ple de l’Ajuntament de Subirats l’aprovació dels següents acords:

Punts:

1.       Que es convoqui una primera Assemblea Municipal Oberta (AMO) per la primera quinzena de juny d’enguany . Convocant la ciutadania per reunir-se i tractar diferents temes d’abast municipal i no personalista i decidir sobre les propostes presentades per persones o entitats, tot fixant la data, el lloc i l’hora, així com encarregar la publicitat i la preparació i dotació dels mitjans necessaris per l’organització al departament municipal corresponent.

2.       Que la junta de portaveus proposi  el nomenament d’un síndic de l’AMO perquè sigui la persona que vetlli pel bon funcionament de la mateixa i per la pluralitat, la plena participació dels veïns en el procés des de la convocatòria de l’AMO fins a l’adopció dels acords al Ple.



3.       Establir els següents punts de funcionament i d’organització de l’AMO :

i)        Les Assembles municipals obertes s’estructuraran entorn el debat sobre ponències que es presentaran prèviament. S’acceptaran ponències amb propostes per votar sobre qualsevol tema d’abast municipal i d’interès general fins a 30 dies abans de la data fixada. Les ponències amb propostes no podran excedir de 2 DIN A4. Només s’acceptarà una ponència per persona o entitat a cada assemblea municipal oberta .
ii)       Es crearà una comissió per cada Assemblea municipal oberta, formada pel síndic de l’assemblea, un representant dels veïns escollit per sorteig entre voluntaris que hi vulguin participar i personal tècnic de l’ajuntament de Subirats. Aquesta Comissió serà l’encarregada d’agrupar ponències sobre el mateix tema i per filtrar les ponències que no respectin la Declaració Universal dels Drets Humans, no s’ajustin a la temàtica municipal ni presentin propostes o siguin merament personalistes, tot justificant-ho i comunicant-ho a qui l’hagués presentat per tal que pugui esmenar-la si ho desitja. El període d’esmenes s’haurà de resoldre amb un temps màxim de 7 dies, des que es tanca el termini de presentació de propostes. Les ponències-propostes acceptades seguiran l’ordre que sorgeixi d’un sorteig imparcial i es difondran amb tres setmanes d’antelació a la web municipal per a coneixement de la ciutadania.
iii)     Les ponències-propostes acceptades que excedeixen de les 6 ponències sorgides del sorteig, quedaran en reserva per si sobra temps en l’assemblea i, si no és possible debatre-les, passaran  automàticament a la següent assemblea. 
iv)     L’assemblea municipal oberta tindrà una durada màxima de 180 minuts i això fa que el temps s’hagi  de repartir entre les diferents ponències-propostes, que serà un màxim de 6 (més les de reserva per si un cop tractades sobrés temps). Es donarà un temps màxim per la lectura o exposició de la ponència de 5 minuts, un temps de 20 minuts per intervencions i finalment es votarà cada proposta. Les votacions seran a mà alçada. Podran votar els majors de 16 anys, empadronats a Subirats i degudament acreditats.