dimecres, 14 d’octubre del 2015

ORDAL-MARTIVELL, COMENCEN LES OBRES: POSICIONAMENT PREVI



Dimecres passat ens reuníem amb l'alcalde, el dia 8 convocàvem assemblea a Ordal. Aquest és el posicionament, a partir del que es va debatre en aquesta assemblea.


Camí Ordal-Martivell - octubre 2015


De resultat de l’Assemblea celebrada a Ordal el passat 8 d’octubre, s’acorda el següent posicionament sobre el projecte del camí de Martivell a Ordal:

  • En primer terme volem deixar clar que ens manifestem contraris a pavimentar el bosc per convertir els camins forestals en minicarreteres sense una necessitat justificada en termes socials i ambientals.
  • Volem destacar que les decisions i el procés de desenvolupament del projecte s’ha fet, per part del Consell Comarcal de l’Alt Penedès i l’Ajuntament de Subirats, sense comptar amb la participació dels veïns. S’ha informat només davant la pressió dels veïns i en un context proper a les eleccions municipals on es va prendre el compromís de fer una consulta que finalment no s’ha portat a terme.
  • Sobre la Ponència Ambiental de la Direcció General de Qualitat Ambiental, destaquem el fet que no preveu que hi hagi un canvi en els usos del camí i no entra a valorar un punt que considerem important, com és la major accessibilitat i l’increment de la circulació vehicles. Precisament el camí es vol millorar per facilitar aquesta circulació. Tampoc hi ha cap informe emès des del departament d’interior referent a l’us del camí amb finalitats d’evaquació o intervenció en casos d’incendi forestal.
  • El projecte modificat, seguint recomanacions de la Ponència Ambiental, estronca la proposta del Consell Comarcal i l’Ajuntament de fer un camí-carretera. Davant d’això, cal plantejar-se, un cop més, si la inversió que es vol portar a terme és pertinent.
  • L’actual govern municipal planteja que els canvis que s'hauran de fer limiten el pressupost i amb l’actuació que es farà, el camí quedarà inacabat i caldrà una segona fase de millores. Aquesta segona fase proposen que sigui pactada i consensuada. No compartim aquesta decisió.  

En tot cas, atenent que  la majoria del Ple Municipal i del Ple del Consell Comarcal considera que cal tirar endavant les obres i el projecte, demanem el següent:


  1. Entenem que un cop s’ha desestimat el projecte inicial, en el seu replanteig cal valorar possibles mesures d’estalvi, i per tant, limitar l’ús de formigó als trams de camí on es demostri que és  inviable el manteniment sense utilitzar aquest tipus de paviment. L’aportació de tot-u, una bona compactació i canalització de les aigües és una bona actuació per la majoria de trams del camí.
  2. Pensem que si es fa una actuació, aquesta ha de ser definitiva i ben acabada, i no plantejar segones fases que no tenen ni projecte ni terminis ni pressupost. No ens podem permetre deixar una obra a mitges durant anys, i si l’objectiu actual és arreglar el camí, el pressupost és prou consistent per fer-ho.Si que cal preveure, en tots els casos, un pla de manteniment.
  3. Pensem que aquest projecte s'hauria d'haver plantejat (si era el cas) després d'un procés participatiu ampli on es pugui definir com ordenar i gestionar, l’espai natural de les muntanyes d’Ordal, en el marc de les prioritats i possiblitats del municipi de Subirats i municipis veïns.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada