dimecres, 14 d’octubre del 2015

ORDAL-MARTIVELL, COMENCEN LES OBRES: POSICIONAMENT PREVI



Dimecres passat ens reuníem amb l'alcalde, el dia 8 convocàvem assemblea a Ordal. Aquest és el posicionament, a partir del que es va debatre en aquesta assemblea.


Camí Ordal-Martivell - octubre 2015


De resultat de l’Assemblea celebrada a Ordal el passat 8 d’octubre, s’acorda el següent posicionament sobre el projecte del camí de Martivell a Ordal:

  • En primer terme volem deixar clar que ens manifestem contraris a pavimentar el bosc per convertir els camins forestals en minicarreteres sense una necessitat justificada en termes socials i ambientals.
  • Volem destacar que les decisions i el procés de desenvolupament del projecte s’ha fet, per part del Consell Comarcal de l’Alt Penedès i l’Ajuntament de Subirats, sense comptar amb la participació dels veïns. S’ha informat només davant la pressió dels veïns i en un context proper a les eleccions municipals on es va prendre el compromís de fer una consulta que finalment no s’ha portat a terme.
  • Sobre la Ponència Ambiental de la Direcció General de Qualitat Ambiental, destaquem el fet que no preveu que hi hagi un canvi en els usos del camí i no entra a valorar un punt que considerem important, com és la major accessibilitat i l’increment de la circulació vehicles. Precisament el camí es vol millorar per facilitar aquesta circulació. Tampoc hi ha cap informe emès des del departament d’interior referent a l’us del camí amb finalitats d’evaquació o intervenció en casos d’incendi forestal.
  • El projecte modificat, seguint recomanacions de la Ponència Ambiental, estronca la proposta del Consell Comarcal i l’Ajuntament de fer un camí-carretera. Davant d’això, cal plantejar-se, un cop més, si la inversió que es vol portar a terme és pertinent.
  • L’actual govern municipal planteja que els canvis que s'hauran de fer limiten el pressupost i amb l’actuació que es farà, el camí quedarà inacabat i caldrà una segona fase de millores. Aquesta segona fase proposen que sigui pactada i consensuada. No compartim aquesta decisió.  

En tot cas, atenent que  la majoria del Ple Municipal i del Ple del Consell Comarcal considera que cal tirar endavant les obres i el projecte, demanem el següent:


  1. Entenem que un cop s’ha desestimat el projecte inicial, en el seu replanteig cal valorar possibles mesures d’estalvi, i per tant, limitar l’ús de formigó als trams de camí on es demostri que és  inviable el manteniment sense utilitzar aquest tipus de paviment. L’aportació de tot-u, una bona compactació i canalització de les aigües és una bona actuació per la majoria de trams del camí.
  2. Pensem que si es fa una actuació, aquesta ha de ser definitiva i ben acabada, i no plantejar segones fases que no tenen ni projecte ni terminis ni pressupost. No ens podem permetre deixar una obra a mitges durant anys, i si l’objectiu actual és arreglar el camí, el pressupost és prou consistent per fer-ho.Si que cal preveure, en tots els casos, un pla de manteniment.
  3. Pensem que aquest projecte s'hauria d'haver plantejat (si era el cas) després d'un procés participatiu ampli on es pugui definir com ordenar i gestionar, l’espai natural de les muntanyes d’Ordal, en el marc de les prioritats i possiblitats del municipi de Subirats i municipis veïns.

dimarts, 28 de juliol del 2015

PER UNA ALTERNATIVA A L'ASFALT EN LA MILLORA DEL CAMÍ D'ORDAL A MARTIVELL


Al ple d'aquesta setmana CiU i PSC han evitat que es votés una moció presentada per APS - CUP i ERC, i amb el suport de la Plataforma de Defensa del Territori de Subirats, proposant una alternativa al projecte del Consell Comarcal d'asfaltat del camí d'Ordal a Martivell. A aquestes alçades pensem que ja hi ha una opinió formada i no és acceptable l'excusa d'un informe de medi ambient que es va demanar al mes de març. (Aquest informe sempre està a punt d'arribar però no arriba). Si es vol asfaltar o no el camí és una decisió que no depèn d'un informe si no de qui té capacitat i responsabilitat de decidir. Si no s'accepta l'alternativa que es proposa només cal dir que es vol asfaltar, com ja va demanar per escrit l'alcalde al Consell Comarcal. Si no es vol consultar als veïns el mateix, es diu que no hi haurà consulta.
Adjuntem la proposta que s'ha presentat l'APS-CUP i ERC: 

MOCIÓ PER UNA ALTERNATIVA DE MILLORA  DEL CAMÍ D’ORDAL A MARTÍVELL SENSE PAVIMENT DASFALT NI FORMIGÓ


Els camins forestals formen part d’una xarxa preventiva i per actuar en cas d’incendi, a més de l'activitat forestal i accés als boscos. Aquest camí ja forma part d’aquesta pla i té un manteniment per això. Formigonar o asfaltar en excés és una forma més d’extensió urbanitzadora als espais naturals. No s’ha contemplat el risc d’incendis, l’increment de vehicles i la pressió sobre l’entorn, ni el cost de manteniment.

Per altre banda el problema de la baixa població infantil a Ordal i la manca d’escola al Barri de Sant Joan i Casablanca, no té la solució en un camí pavimentat per la muntanya, És un tema demogràfic i polític.

Aquest projecte ha estat 5 anys entre calaixos i en tràmits i no s’ha tirat endavant per falta de recursos. Abans de les eleccions va quedar sobre la taula degut a la oposició que va generar i la mobilització de veïns de Subirats, sobretot del nucli d’Ordal, en una mobilització on es van recollir més de 300 signatures. La manca d’informació sobre el projecte i l’amenaça de veure alterat l’entorn, sense motius clars ni justificats van ser alguns elements ho van motivar i que segueixen presents. Ara, passades les eleccions municipals i abans que es comenci l'execució cal reprendre el debat, per això exposem els punts que generen oposició i presentem alternatives.

Per què ens hi oposem?

1) Impacte ambiental: En cap moment s’ha valorat l’increment de risc d’incendis que pot tenir obrir un camí asfaltat al bosc, tant pel que fa a l’acció directe, com pel possible i previsible increment d’abocament de deixalles. Ho veiem en zones properes a carreteres i llocs accessibles.

2) Insostenibilitat econòmica: D’entrada és un projecte que té un cost elevat. A més, hi ha experiències que ens indiquen que un cop s’asfalta un camí i s’incrementa la circulació, cal afegir-hi tanques de protecció, senyalització horitzontal i vertical, etc. que fa augmentar-ne el cost total del projecte. També cal tenir en compte, que malgrat que el manteniment del ferm s’hagi de fer menys sovint, quan es fa té un cost superior i cal tenir també en compte, altres elements com escampar sal en situacions de gelada, neteja dels marges, etc.

3) Els motius que justifiquen asfaltar el camí no són realistes ni contrastats. Els veïns de Casablanca majoritàriament continuaran anant a escola a Sant Sadurní, i els de Martivell tenen escola al seu municipi. En ambdós casos, tenen transport públic per anar-hi. Tampoc és realista pensar que arribar a una població com Martivell o Casablanca representi un augment del comerç i que aquest sigui significatiu per Ordal, tenint en compte que per aquesta població hi passa una via amb molt més volum de trànsit.

4) Riscos de circulació. Un camí asfaltat no és el mateix que una carretera. Les carreteres tenen un manteniment constant que depèn de l’administració competent i
en cas d’accident hi ha cobertura de les asseguradores. No passa el mateix en els
camins rurals (asfaltats i sense asfaltar) que dependria directament de l’Ajuntament i
en cas d’accident no hi ha la mateixa cobertura (informació que s’ha de contrastar).
No cal dir que un camí estret amb trams on hi haurà poca visibilitat és perillós, no
tothom es comporta i segueix les velocitats recomanades.

5) Risc per altres usuaris. Als camins forestals no només hi tenen accés els vehicles sinó
que en un camí, que a més forma part d’un GR hi passen també excursionistes, ciclistes,
etc. L’asfaltatge d’un camí afavoreix que els cotxes circulin més ràpid i amb menys soroll, per tant, es torna més perillós per aquells usuaris que no van amb cotxe.

Sabent que hi ha dues subvencions per arreglar el camí, i que segons l’alcalde de Subirats no es poden destinar a cap altre projecte.

Partint que durant els darrers anys s’ha deixat de fer el manteniment corresponent al camí esperant que s’executés el projecte, per tal de millorar l’accessibilitat entre Ordal i Martivell i pels motius que hem exposat anteriorment, proposem al Ple Municipal l’aprovació dels següents acords:

1) Que es faci un nou projecte en base als criteris per la millora dels camins forestals prenent com a referència la fitxa “Arranjament de pistes forestals de la xarxa viària bàsica del Pla municipal de prevenció d’incendis forestals” publicat per la Diputació de Barcelona.

2) Que aquest projecte el faci un tècnic especialista amb experiència i formació en camins forestals.

3) El nou projecte ha de seguir les següents condicions:

a) No incloure paviments durs (asfalt o formigó) excepte en trams on estigui raonadament justificat per pendents molt pronunciats.
b) Minimitzar els llocs on cal utilitzar formigó i utilitzar en el seu lloc tècniques de pedra seca.
c) Garantir la seguretat de tots els usuaris, tant els que circulin amb vehicle motoritzat com els que no, donant preferència a persones que vagin a peu o en bicicleta.
d) Assegurar una franja de desbrossament del sotabosc a banda i banda del camí per millorar la visibilitat i la seguretat.
e) Definir el manteniment necessari del camí per tal d’assegurar que no es degradi.
4) Preveure la possibilitat de restringir el pas pel camí durant els mesos d’estiu on hi ha més alt risc d’incendi.
5) Que la consecució final del projecte sigui fruit de la participació i s’actuï amb la informació i transparència que ha mancat en tot el procés.
6) En el cas de no arribar a un acord, que es faci un referèndum a les veïnes i veïns per decidir el futur del camí amb tres propostes:
a) Asfaltar el camí d’acord amb el projecte aprovat pel Consell Comarcal
b) Projecte alternatiu de millora sense asfaltar ni formigonar el camí
c) No fer cap actuació.



Subirats, Països Catalans, 27 de juliol de 2015 



dijous, 5 de març del 2015

MARTIVELL-ORDAL: ES RETIRA LA MOCIÓ PERÒ ES PREN EL COMPROMÍS DE L'ALCALDE

Al Ple del dilluns no es va posar a votació la moció presentada pels “veïns de Subirats en defensa del territori” referent al camí de Martivell a Ordal, ja que vam optar per retirar-la. Els grups de l’equip de govern (CiU+no adscrit) i ERC es van manifestar contraris a la moció (sobretot als arguments) i van anunciar que si es tirava endavant votarien en contra. No obstant, l’alcalde es va comprometre a demanar per escrit al Consell Comarcal que no comencin les obres, acudir a explicar el projecte i defensar-lo a Ordal i altres nuclis en un termini d’entre quinze dies a un mes i, finalment, va mostrar-se disposat a fer una consulta.
Des de l’Alternativa per Subirats-CUP entenem que és important resoldre aquest tema en el termini més breu possible, si és que realment s’està disposat a rectificar i que es pugui proposar una alternativa . Malgrat se’ns acusa d’encendre focs i fer electoralisme, el problema no l’hem generat nosaltres sinó la manca d’informació i transparència de l’actual equip de govern (Ajuntament i Consell Comarcal) que han tingut quatre anys per explicar el projecte, defensar-lo o modificar-lo.
Malgrat les justificacions que es donen, entenem que el principal escull és el fet que es van sol·licitar unes subvencions (Generalitat i Diputació) i que ara es no es podrien aprofitar per un altre projecte. Possiblement fa uns anys s’hagués pogut destinar a un altre projecte però en cap moment s’ha volgut posar a debat.
Finalment, no compartim el discurs de la por que relaciona el camí amb el futur de les escoles. Ara se’ns diu que l’escola d’Ordal s’ha fet perquè hi havia el projecte d’aquest camí, entre d’altres arguments sense massa consistència. El dia de la inauguració no es va presentar pas així i es va lloar la persistència i la lluita de pares i mares, del poble d’Ordal i l’Ajuntament per aconseguir l’escola nova. Entenem també que aquestes raons i la manca de transparència responen a una forma de fer política que infravalora el criteri de la gent, donant a entendre que qui governa sap el que més ens convé. 

Per tant, animem i donem suport als veïns i veïnes de Subirats a seguir endavant amb la demanda d’informació, de debat, de participació i en la defensa del territori.


Subirats, 5 de març de 2015

dimarts, 24 de febrer del 2015

CAMÍ DE MARTIVELL A ORDAL: CRONOLOGIA INCOMPLERTA DEL PROCÉS i ALGUNS APUNTS.

Publiquem un recull de dades i moments sobre l’aprovació del camí de Martivell a Ordal. Malgrat el llarg recorregut administratiu i les moltes decisions preses, no hi ha cap moment on la informació arribi realment a la gent del poble que just abans que arribin les màquines s’adonen d’allò que han decidit per ells. Un alcalde i un consistori van decidir que calia arreglar (= formigonar) un camí, l’alcalde següent li va semblar que era millor que el camí fos asfaltat. I la burocràcia silenciosament ha anat fent camí, enmig de la crisi i les retallades, per fer una obra que qui l’aprova, qui en fa el projecte i qui l’executa no saben i tampoc els importa que és el que vol el poble. Aquests últims, arquitecte i constructora només veuen un benefici, els governants poder dir que han fet i han construït quelcom, això si, amb els diners dels altres. Finalment els veïns comencen a ser protagonistes i tindran l’última paraula.

Traçat del camí que es vol pavimentar 2.png

 
 
Algunes dades:


El projecte es sol·licitat per part del govern municipal, en aquells moments presidit per l’alcalde Antoni Soler (ERC). Els tràmits són continuats pel govern presidit per l’alcalde Pere Pons (CiU) amb el suport del regidor del PSC (actualment no adscrit) i els governs del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, presidit aquesta legislatura per Francesc Olivella.


El Consell Comarcal encarrega el projecte executiu, en 2a fase, a l’equip format per l’arquitecte Fèlix Giralt Esteve i l’enginyer de camins canals i ports Artur Llausà Martí i es completa el juny de 2012.


El 30 de desembre de 2014, el president del Consell Comarcal resolt l’adjudicació de l’obra a l’empresa TRADE SL, amb un preu d’oferta de 113.850,42 euros (IVA exclòs). De les 5 empreses convidades (habituals en aquest tipus d’obres), només dues es van presentar a la oferta, i una d’elles va presentar un preu per sobre del de licitació amb la qual cosa el procés va quedar restringit a una empresa.



El projecte


Els 2+475 m del camí tenen un paviment amb una base tot-u artificial de 15 cm , betum asfàltic i una capa de 6 cm de mescla betuminosa (Mescla bituminosa en calent AC16 bin B60/70 S)


Els trams amb pendent (uns 850 m) hi hauria una cuneta triangular de formigó de 0,5 m d'amplària i 0,25 m de fondària.


En els amidaments no hi consta senyalització ni elements de seguretat viària.

Cronologia dels despatxos i alguna llum:



??  (en algun moment, un ple o una junta de govern va prendre la decisió però no està a l’expedient)


24/12/07 - Consell Comarcal presenta la relació de projectes a sol·licitar al PUOSC 2008-2012


31/12/08 - Adequació del camí. Aprovació definitiva Pressupost: 98.040 euros (subv 50% 49.020)




16/03/09 - Actualització PUOSC. Període 2010-2012. El projecte es preveu realitzar l’any 2011.


20/12/10 - Conveni de redacció projecte: Subirats 2+075m (85%) Gelida 0+410 m (16,5%). Aportació Subirats 43.962,21 euros.
09/02/11 - S’aprova conveni amb el Consell Comarcal en Junta de Govern Local


14/12/11  - Quadre de revisió de costos. Pressupost a 2011: 114.094 euros (expedient)


08/11/12 - Previsió de cost per l’Ajuntament 77.323,55 (expedient)


12/07/12 - Aprovació inicial del projecte “Arranjament del camí d’Ordal a Martivell” (T.M. Subirats i Gelida) pel Ple del Consell Comarcal de l’Alt Penedès.


13/07/12 - Informació sobre el conveni. Cost previst per l’obra 134.343 euros


13/03/12 - L’alcalde Pere Pons demana per carta una modificació del projecte argumentant que el tot-u artificial no és adequat i que es canvii per aglomerat asfàltic.(expedient)


20/07/12 - JGL: s’aprova annex del conveni amb el Consell Comarcal.


06/11/12 -  Canvi en l’IVA. El pressupost passa a 137.759 euros.


7/11/12 - Aprovació annex al conveni entre l’Ajuntament de Subirats i Consell Comarcal de l’Alt Penedès per dur a terme l’obra “Adequació del camí d’Ordal a Martivell” amb col.laboració econòmica. Aportació ajuntament 74.405 euros.  http://www.subirats.cat/wp-content/uploads/2013/01/JGL-20-07-11-2012.pdf


9/12/12 - Article al blog de l’Alternativa per Subirats - CUP http://alternativapersubirats-cup.blogspot.com.es/2012/12/el-govern-municipal-aprova-una.html  


3/02/14 Consell d’alcaldes (Consell comarcal)




Tot seguit, el president del Consell Comarcal i president de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, Francesc Olivella, va informar sobre les obres aprovades per a la millora i la senyalització de camins i carreteres: camí de Torrelles de Foix des de la Rovira Roja, als termes de Font-rubí, Torrelles i Sant Martí (obra ja recepcionada); l’entrada de la N-340 a Ordal, a Subirats (adjudicada i a punt de començar); camí d’Ordal a Martivell, als termes de Subirats i Gelida (pendent d’adjudicació);


Vilafranca del Penedès, 3 de febrer de 2014





12/03/14 - JGL delegació per l’execució de l’obra al consell comarcal



23/10/2014 Es publica al BOPB la subvenció de la Diputació de Barcelona per l’arranjament del camí de Martivell - Ordal amb un import de 47.632,56€  un ajut per camins locals en el marc d’ “inversions de finançament sostenible” línia “finançament de plans locals d’ocupació de la reforma, rehabilitació, regeneració d’elements constitutius de patrimoni singular local” . Aquest ajut té per termini d’execució el més d’octubre, però es podria canviar. https://seuelectronica.diba.cat/serveis-de-la-seu/inf_eco_fin/fitxers/2014_Anunci_Subvencions_majors_3000_3T.pdf



19/01/15 - Decret 108/2014 Presidència Consell Comarcal. Adjudicació a Infraestructures Trade S.L. 113.850,42 + 23.908,59 (IVA 21%) = 137.759,01 (just el preu de licitació)


19/01/15  - Pregunta al Ple de l’Ajuntament per part dels regidors d’APS-CUP sobre el camí i compromís de l’alcalde d’explicar el projecte als veïns.


28/01/15 Comunicat Consell comarcal sobre diverses obres de camins (bastant escandalós el que es vol invertir en projectes bastant inconcrets i discutibles)


12/02/14  La CUP presenta una moció al Consell Comarcal de l’Alt Penedès. Davant la falta de suport es deixa sobre la taula. El president del Consell Comarcal exposa que s’ha demanat un informa a medi ambient i que de moment no comencen les obres. https://www.facebook.com/events/365347513660587/?fref=ts


19/02/15 L’Alternativa per Subirats-CUP convoca a veïns d’Ordal per explicar el projecte davant donat que el Consell Comarcal es nega a fer-ho i l’ajuntament encara no ho ha fet. https://www.facebook.com/events/1449837655306222/?fref=ts


Veïns d’Ordal i altres nuclis de Subirats s’organitzen per oposar-se al projecte i convoquen una reunió el dijous 25/02/15 sota el lema NO VOLEM ASFALTAR EL BOSC https://www.facebook.com/groups/731949156919115/



dilluns, 9 de febrer del 2015

CAMINS


CAMINS

 
Imatge de la página web municipal

 
L’any 2011 l’Alternativa per Subirats - CUP ens presentavem sota el lema d’un nou municipi comença a caminar. Durant aquest quatre anys hem fet els primers passos i hem intentat recuperar rutes abandonades i explorar-ne de noves, però també mantenir-nos en els camins de sempre, malgrat alguns s’hagin degradat i calgui reparar. Dels camins símbòlics als camins reals, volem fer una breu reflexió sobre aquest tema que a Subirats és important:

 

Reflexió sobre el fet d’asfaltar. Asfaltar camins és una dèria estesa entre polítics locals i comarcals. El cost és molt alt però s’argumenta que “no cal manteniment”. Però que estiguin asfaltats no vol dir que no s’hagin de mantenir cunetes, desaigües i de tant en tant corregir desperfectes i resfaltar. Si mirem costos, entre la inversió i el manteniment el cost és tant o més elevat que un camí sense asfaltar[1]. Si hi afegim un ús indegut sense que ningú n’assumeixi les reparacions, com el que va aguantar el camí de Can Rovira, amb el pas de camions amb gran tonatge per les obres del camp de gespa, tenim un problema més. Més ràpids de circular, més perillosos per caminar o passejar i en contradicció amb la famosa carta del paisatge que ho desaconsella. Amb això no diem que mai s’hagin d’asfaltar camins, sinó que no sempré és la solució.

 

Referendum sobre el Camí d’Ordal a Martivell. Fins avui som l’únic grup que ens hem oposat tant al Consell Comarcal com a l’Ajuntament pel projecte del camí entre Martivell i Ordal. El camí té un pressupost de 137.759 euros (més IVA) per fer un tram de 2.4 KM, i els veïns de Subirats haurem d’aportar 74.405 euros. Un import insuficient per fer un camí segur i transitable i excessiu per les millores que serien acceptables. Per això pensem que construir una pseudocarretera enmig de la muntanya és per nosaltres una veritable trampa tant pels que circulen, com pels que passegen, com pel propi bosc. Els camins forestals formen part d’una xarxa preventiva per evitar incendis pensada per arribar a tot arreu. Aquest camí ja forma part d’aquesta pla i té un manteniment per això. El problema de la falta d’infants a Ordal i la manca d’escola al Barri de Sant Joan i Casablanca, no té la solució en un camí asfaltat per la muntanya, amb forts pendents que durant l’hivern pot ser problemàtic i perillós. És un tema demogràfic per una banda i burocràtic de l’altre. No és només la nostra opinió sinó que n’hem fet publicitat i hem obert una enquesta la resposta majoritària és contraria al projecte [2]. Al Ple del mes de gener, l’alcalde i equip de govern es van comprometre a explicar públicament què es vol fer amb aquest camí abans de començar les obres. Potser encara hi estem a temps. Des de fa dos anys que l’APS-CUP estem reclament que abans d’inciar l’obra es faci una consulta popular als veïns.

 
Camins pavimentats: l’Excés. Una de les preguntes més recorrents del grup municipal d’ERC és sobre l’estat dels camins. Mentre ens facilitem tots d’un camí formigonat i dissenyat per suportar el pas de màquines de collir i remolcs amb tones de raïm però que en alguns trams just hi passa un trector petit en unes finques amb una producció escassa pel terreny i el pendent, tot i que de qualitat. Va costar 600.000 euros, potser amb una tercera part haguessim tingut un camí més que adequat per l’us que es fa i hauriem invertit la resta en altres camins que ara ho necessiten.
 
 
Catàleg de camins. La diputació ha realitzat un catàleg de camins, un cop més incomplert per dimensió del municipi. Aquest està en exposició pública però com sempre a l’abast de poca gent ja que ni s’ha publicitat, ni es pot consultar a la web, ni s’ha facilitat la seva consulta. En tot cas, una eina per saber què tenim i per això mateix és important que estigui ben feta i d’acord a les necessitats del municipi.

 

Camins que es desplacen o desapareixen. Qui té diners s’arregla els camins, evidentment pel seu interès. Però quan convé també els desplaça com el cas de la finca de Savall, o intenta que desapareguin, com ens diuen d’algun camí de Can Bas o a prop dels Casots. Els camins són patrimoni de tots, molts són públics com ho és una escola o el carrer d’un poble. Per tant aplaudim quan s’ha actuat per reconduir algunes d’aquestes situacions, però mantenim la consciència que cal no abaixar la guàrdia i que encara hi ha molts camins que es poden perdre en l’oblit.

 
Estat actual d'un camí pavimentat pel Consell Comarcal amb subvenció del PUOSC fa uns anys

Manteniment. Ja n’hem parlat abans però més que nous projectes defensarem (i tots els grups ho posen en el programa) que el que cal és un bon manteniment. El primer element és segurament un bon disseny, en segon terme la protecció, sobretot davant de moviments de terres que modifiquen les aigües. Un altre element és la implicació imprescindible dels qui l’utilitzen però sense dubte cal una planificació i una despesa anual perquè l’aigua no els malmeti, per les herbes del voral, per petites reparacions que eviten mals majors, per reposar graves. Una suma de petites inversions i una oportunitat per generar ocupació que sovint i a la llarga són més econòmiques que una gran despesa en projectes que un cop fets es deixen de mantenir. Un equilibri que durant tots aquests anys d’ajuntaments democràtics no s’ha treballat prou mentre els usos i els temps han anat canviant i els camins perdent-se.

 

Com diu la cançó de Txarango no deixis de caminar.




[1] Per estrany que sembli, en cap projecte d’obra es fa un estudi de costos pel manteniment d’aquell camí, com si un cop fet ja no s’hi hagués de tornar.

diumenge, 25 de gener del 2015

Camí d'Ordal a Martivell, l'asfaltat d'un camí enmig de la muntanya.

En el darrer Ple de l'Ajuntament de Subirats, l'alcalde Pere Pons va confirmar que s'havia adjudicat l'obra d'aquest camí per part del Consell Comarcal. En el mateix ple, a partir d'un prec de l'APS-CUP, es a comprometre a presentar el projecte i informar públicament als veïns de Subirats.



Des de l'APS-CUP ens hem oposat sempre a aquest projecte enmig de l'Espai Natural de les Muntanyes d'Ordal perquè entenem que els pretesos beneficis són del tot subjectius i gens fonamentats, no s'ha tingut en compte l'impacte d'aquest camí en el medi ni els riscos que pot comportar. Com tants altres, és un camí que es fa al Penedès sense que formi part d'una panificació, sense cap estudi de mobilitat ni d'impactes social, ambiental i econòmic i que ha convertit molts dels camins de l'entorn en pseudo-carreteres d'alt risc. 


Recuperem un article del 2012, quan es va aprovar una modificació del pressupost per fer el camí i una enquesta on pots expressar la teva opinió, ja que per part de l'Ajuntament i el Consell Comarcal, com és costum, es prenen decisions sense debat previ ni comptar amb la opinió dels veïns: 



QUINA ÉS LA TEVA OPINIÓ? AQUÍ TENS UNA ENQUESTA QUE HEM FET PERQUÈ OPINIS : https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?fromEmail=true&formkey=dDVuOUVjaDdIWFA5REk3dmRFQkl3MEE6MQ

El govern municipal aprova una modificació d’un conveni amb el Consell Comarcal on es compromet a aportar 74.405 euros pel camí d’ORDAL a MARTIVELL

En la junta de govern del passat 7 de novembre, l’equip de govern municipal va aprovar la modificació d’un conveni amb el Consell Comarcal aprovat el 9 de febrer on l’Ajuntament es comprometia a pagar 43.962,21 euros, quantitat que representa poc menys de la meitat del cost del projecte subvencionat pel PUOSC. El cost total del projecte, inicialment era de 98.040 euros però després d’estudiar tècnicament el projecte, s’ha comprovat que el pressupost inicial era insuficient i per tant cal incrementar l’aportació de l’Ajuntament fins a 74.405 euros. Aquest projecte ja va ser sol·licitat en la legislatura anterior , però tot i aquest increment, segueix sent una prioritat per l’actual govern.




El motiu que s’argumenta és que permetrà connectar millor el municipi i amb això s’afavorirà que infants de Casablanca puguin anar a la llar d’infants d’Ordal, on actualment hi ha pocs nens i de pas serviria també per dinamitzar el comerç local.  Asfaltant el tram de camí entre el nucli d'Ordal i la part alta de la Urbanització Martivell, d’uns 2,5 km, s’obriria una nova via de comunicació pel mig del bosc, de tal manera que la carretera de Gelida a Sant Sadurní i la N-340 quedarien connectades. La distància entre Ordal i Casablanca, a través d'aquest camí és 5,2 km  que es podria fer en uns 15 minuts un cop arreglat. 

Des del primer moment, l’APS-CUP ha qüestionat aquest projecte perquè:

  • Entenem que no forma part d’una planificació necessària de la mobilitat i els camins rurals, amb uns critèris objectius i fruit de la participació,  pel que fa a millora de camins, inexistent a Subirats i a la comarca de l’Alt Penedès. 
  • Tot i que està subvencionat, implica una despesa innecessària i difícil de justificar en l’actual situació econòmica de retllades en serveis bàsics. 
  • Els motius per justificar el projecte són inconsistents. 
  • Només cal veure que el temps i la distància entre Casablanca i Sant Sadurní és pràcticament la mateixa i per una carretera en millors condicions i més segura. 
  • Asfaltar pistes forestals per convertir-los en carreteretes comporta uns riscos que cal valorar: El primer la seguretat de la propia via i per altre banda, el risc que suposa en abocaments de deixalles i incendis, facilitant l’accessibilitat en una zona forestal ben conservada com la serra del Pi de Molló, que forma part del Pla d’Espais d’Interès Natural de les Muntanyes d’Ordal. Part del camí també coincideix amb l’itinerari del GR-5. 
  • Tot i ser un trajecte curt, hi ha trams amb fortes pendents per salvar el desnivell d’uns 300 m des de la carretara de Gelida fins la part més alta. 


Entenem, doncs, que cal replantejar aquest projecte i en tot cas, és preferible perdre una subvenció que invertir malament. Al final, vinguin de l’administració que vinguin, tots són recursos que paguem entre tots i totes.


  • Pressupost inicial del projecte :  98.040€
  • Subvenció PUOSC: 49.895€
  • Aportació inicial Ajuntament (tram Subirats): 43.962€ (febrer 2012)
  • Aportació Ajuntament de Subirats un cop revisat el projecte: 74.405  


QUINA ÉS LA TEVA OPINIÓ? AQUI TENS UNA ENQUESTA QUE HEM FET PERQUÈ OPINIS : https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?fromEmail=true&formkey=dDVuOUVjaDdIWFA5REk3dmRFQkl3MEE6MQ